Arjen Jeninga

HArjen Jeninga studeerde economie en psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na onderzoek te hebben gedaan aan het EMGO instituut in Amsterdam, begon hij in 1988 als adviseur bij PA Consultinggroup. Daarna heeft hij gewerkt bij verschillende adviesbureaus en zorgorganisaties.
Sinds 2006 is Arjen partner bij CC zorgadviseurs. Hij is gefascineerd door de kenmerken van complexe organisaties en de invloed daarvan op management en professionals. Deze nieuwsgierigheid ontstond al tijdens zijn studie: werkzaam op de SEH van het VU Medisch Centrum was de impact van teamwork op het leven van de patiënt merkbaar en zichtbaar. Als adviseur en manager heeft Arjen in alle sectoren van de gezondheidszorg de effecten van de systeemcomplexiteit ervaren. Zijn interesse in de cybernetica is de afgelopen tien jaar geleidelijk gegroeid. Vraagstukken in een complexe omgeving hebben een gebalanceerde en subtiele manier van kijken nodig. Iets dat de cybernetische systeemleer van Stafford Beer daadwerkelijk biedt. Deze kijk geeft ook voldoende aanknopingspunten voor de vertaling naar relevante interventies. Iets wat hij dagelijks in de praktijk brengt.

 

Met Harry Woldendorp schreef Arjen inmiddels een vijftal boeken. In ‘Organisaties ontwarren. Systemisch kijken, denken en doen binnen de gezondheidszorg’ (SWP, 2018) is de gezondheidszorg vanuit systeemperspectief beschreven. In  ‘Dit is waardegedreven zorg’(SWP, 2019) gaat het om effectief implementeren van innovaties in de zorg. In ‘Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg) organisaties’(SWP, 2022) zijn de ontwerpeisen die de digitale  transformatie vraagt beschreven. In ‘Toezichthouden in de 21e eeuw. Vertrouwen als basis voor een goede governance’ SWP 2023) gaat het om de professionalisering van de toezichthoudende rol. In  ‘Het huis van de professionele zeggenschap. De route naar verpleegkundig leiderschap’(SWP 2023) is sturing door professionals uitgewerkt. 


Aart Eliens, Harry en Arjen hebben in 2025 het boek uitgebracht met de titel: Kan je me doorverbinden met ... mezelf?